Advies over de woning na scheiding?
Wij zijn je graag van dienst!

Bij een scheiding of relatiebreuk moet en veel geregeld worden. Het is vaak in eenieders belang dat er snel duidelijkheid komt over zowel de financiën als de woonsituatie. Heb je samen met je (ex-)partner een koophuis? Dan is het belangrijk om de woning te laten taxeren. Op basis van dit taxatierapport kun je namelijk beslissen wat er met de woning gaat gebeuren na de scheiding of relatiebreuk.

Uitkopen

Wil jij of je (ex-)partner in het huis blijven wonen? Dan moet er iemand worden uitgekocht. Dit kan met eigen geld, maar kan ook door middel van het verhogen van de hypotheek. De hypotheekverstrekker beoordeelt of het inkomen hiervoor toereikend is.

Huis verkopen

In de meeste gevallen leidt een scheiding of relatiebreuk tot de verkoop van een huis. Door de vele herinneringen of door te hoge kosten is dit vaak onvermijdelijk. Bij de verkoop wordt de hypotheek afgelost en zijn er twee scenario’s mogelijk: er is overwaarde of de woning wordt verkocht met verlies.

 

Als het huis bij verkoop meer waard is dan de hypotheekschuld, dan wordt er gesproken van overwaarde. Mocht dit het geval zijn, dan wordt de overwaarde verdeeld. Als de verkoopprijs lager is dan de hypotheekschuld, spreken we van een restschuld. Ook deze schuld wordt verdeeld. Mocht deze schuld niet betaald kunnen worden uit spaargeld, dan kan hiervoor een lening worden afgesloten.

 

Heb je vragen over wat te doen met de woning na de scheiding of een relatiebreuk? Of heb je advies nodig bij belangrijke keuzes die gemaakt moeten worden? Wij staan voor je klaar! Onze ervaren makelaars en adviseurs kijken met een objectieve blik naar de zaak en denken graag mee.