Mijn favorieten

Blog

Taxatie: waarom en wanneer?
Geplaatst op: 2 april 2020
Als je een taxatierapport laat opstellen – dit gebeurt door een gecertificeerde taxateur – wordt er een actueel waardeoordeel verbonden aan de grond, het huis, de ligging en overige dergelijke zaken. Er zijn verschillende redenen waarom en wanneer je en taxatierapport nodig hebt. Lees er hier alles over.
Lees meer...
Vochtproblemen: dit zijn de oorzaken en zo los je het op
Geplaatst op: 26 maart 2020
In een oudere woning zijn vochtproblemen niet ongebruikelijk. Misschien heb ook jij weleens last gehad van loslatend behang of zo’n grauwe plek op de muur. Maar wat kun je hieraan doen? Of misschien nog wel fijner om te weten: hoe kun je vochtproblemen voorkomen? In dit blog lees je een aantal preventieve tips en oplossingen wanneer het kwaad als is geschied.
Lees meer...
Radiatoren vs. vloerverwarming
Geplaatst op: 27 februari 2020
Radiatoren en vloerverwarming zijn twee compleet andere manieren van verwarmen, maar er zijn natuurlijk ook overeenkomsten. Kiezen voor vloerverwarming in plaats van radiatoren kan een slimme keuze zijn, maar radiatoren hebben ook voordelen. Natuurlijk kun je ook beide opties combineren. In dit blog lees je er alles over.
Lees meer...
Een huis kopen? Dit zijn de eerste stappen in het proces
Geplaatst op: 20 februari 2020
Ben je het huren helemaal zat, heb je net een salarisverhoging of een leuke bonus gekregen of ga je samen het avontuur aan? Het willen kopen van een huis heeft voor iedereen een andere reden. Maar waar moet je beginnen? In dit blog lees je alles over de te nemen stappen in het proces naar jouw koophuis!
Lees meer...
Je woning isoleren? Check het bouwjaar!
Geplaatst op: 12 februari 2020
Verduurzamen is een hot item, want het verbetert het wooncomfort en verlaagt de energierekening. Het isoleren van de woning valt hier ook onder. Welke isolatiemaatregelen geschikt zijn voor jouw woning hangen af van de isolatie die al aanwezig is. Het bouwjaar van de woning geeft hierin vaak veel inzicht. Over het algemeen geldt: hoe ouder de woning, hoe slechter de isolatie en hoe groter de energiebesparing als je extra isolatiemaatregelen neemt.
Lees meer...
Hogere WOZ-waarde? Dan kan je hypotheekrente mogelijk omlaag!
Geplaatst op: 6 februari 2020
De WOZ beschikkingen zijn inmiddels op de (digitale) deurmat gevallen. Grote kans dat jouw WOZ waarde is gestegen, want de gemiddelde waarde stijgt met 8 tot 10%. Dit is niet alleen maar nadelig, want je hypotheekrente kan in dit geval mogelijk omlaag!
Lees meer...
Wat doet een VvE?
Geplaatst op: 28 januari 2020
Als je een appartement koopt is de kans groot dat je automatisch ook lid wordt van de Vereniging van Eigenaren. In een VvE wordt geld bijeengebracht voor het onderhouden van het gebouw. De gezamenlijke eigenaren moeten het geld storten in de VvE, maar wat doet een VvE eigenlijk nog meer? Lees snel verder om daar achter te komen.
Lees meer...
Zo komt de vraagprijs van een woning tot stand
Geplaatst op: 23 januari 2020
Wat je huis waard is, is voor huiseigenaren vaak lastig te bepalen. Om deze reden wordt door velen een makelaar ingeschakeld om de waarde vast te stellen. Maar hoe komt de vraagprijs nu eigenlijk tot stand? In dit blog lees je er alles over.
Lees meer...
Heb ik een bouwvergunning nodig?
Geplaatst op: 15 januari 2020
Plannen om een grote verbouwing uit te voeren, zoals het plaatsen van een dakkapel of misschien zelf een hele verdieping op het huis? In veel gevallen heb je hiervoor een bouwvergunning nodig, maar in sommige gevallen niet. Hoe je hier achter komt lees je in dit blog!
Lees meer...
Verhuizen? Met deze tips voel je je snel thuis!
Geplaatst op: 2 januari 2020
Het is bijna zover, na maanden dromen over je nieuwe huis staat de verhuizing voor de deur. Toch heb je in je achterhoofd een kleine aarzeling: je verlaat je vertrouwde omgeving waar je zoveel herinneringen hebt, waar je ieder hoekje kent en waar je je al die tijd thuis hebt gevoeld. Om dit laatste gevoel ook in je nieuwe huis te krijgen kost tijd. Toch kun je die proces van thuis voelen versnellen door heel bewust te werk te gaan voor en tijdens de verhuizing.
Lees meer...
Wetswijzigingen woningmarkt 2020
Geplaatst op: 24 december 2019
Welke wetswijzigingen vinden er plaats per 1 januari 2020 met betrekking tot de woningmarkt? Wij zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij!
Lees meer...
Hogere hypotheekinschrijving, hoe werkt dat?
Geplaatst op: 19 december 2019
Bij het afsluiten van een hypotheek laten veel mensen een hogere hypotheek inschrijven dan ze nodig hebben. Maar dit geeft geen garantie dat je extra geld kunt lenen. Hoe dit precies zit leggen we uit!
Lees meer...
Hypotheek: Lineair of annuïteiten
Geplaatst op: 12 december 2019
Een hypotheek kiezen lijkt ingewikkeld door al die verschillende hypotheekvormen. Toch valt het in de praktijk mee. Je hebt tegenwoordig als starter, als je gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek, eigenlijk nog maar de keuze uit twee soorten hypotheken: lineair of annuïteiten. Wat houden die in?
Lees meer...
Maximaal lenen voor je hypotheek ja of nee?
Geplaatst op: 4 december 2019
De eerste stap in het proces van een huis kopen is erachter komen wat je financiële mogelijkheden zijn. Met andere woorden: hoeveel kun je maximaal lenen? Of het ook daadwerkelijk slim is om dit maximale bedrag te besteden aan een huis is nog maar de vraag. Maar wanneer ga je voor de hoofdprijs en wanneer kies je een hypotheek die wat vriendelijker is voor je portemonnee?
Lees meer...
Dit zijn de meest gestelde vragen tijdens een bezichtiging
Geplaatst op: 27 november 2019
Makelaars krijgen tijdens bezichtigingen vaak dezelfde vragen van potentiële kopers. En dit is natuurlijk alleen maar goed, want het betekend dat je nadenkt over wat je mogelijk gaat kopen en met zo veel mogelijk belangrijke informatie de deur weer uitloopt. Welke vragen altijd goed zijn om te stellen tijdens een bezichtiging? Wij zetten de meest voorkomende voor je op een rij.
Lees meer...
Dit doet een taxateur
Geplaatst op: 20 november 2019
Door de komst van modelmatige waarderingen staat de rol van de taxateur onder druk. Maar wat doet een taxateur eigenlijk? Even snel een woning opnemen en een taxatierapport verstrekken is al lang verleden tijd. Hoe het wel gaat lees je in dit blog.
Lees meer...
Hier moet je op letten bij stelposten bij een verbouwing
Geplaatst op: 13 november 2019
Het komt vaak voor dat een verbouwing duurder uitpakt dan verwacht. Dit komt regelmatig door stelposten in het contract met de aannemer. Maar wat zijn stelposten eigenlijk? Wanneer is een stelpost handig en wanneer niet? In dit blog lees je er alles over.
Lees meer...
Hier moet je op letten als je gaat samenwonen
Geplaatst op: 6 november 2019
Plannen om te gaan samenwonen? Dan staat er een spannende tijd voor de deur. Waarschijnlijk leef je een beetje op een roze wolk en ben je niet bezig met andere zaken. Toch is het goed om op en met een aantal belangrijke zaken te letten en rekening te houden! In dit blog lees je er alles over.
Lees meer...
Zo ontlucht je de cv-installatie
Geplaatst op: 30 oktober 2019
De koudere dagen staan voor de deur en dus wordt het langzaamaan tijd voor de verwarming. Heb je de verwarming weer voor het eerst aan en maken je radiatoren borrelende geluiden? Dan zit er waarschijnlijk lucht in. Je cv geeft hierdoor minder warmte af en de leidingen kunnen gaan roesten. De oplossing hiervoor? Ontluchten! In dit blog lees je hoe dit precies werkt.
Lees meer...
Hier moet je op letten bij het kopen van een appartement
Geplaatst op: 15 oktober 2019
Bij het kopen van een appartement komen andere zaken om de hoek kijken dan bij het kopen van een woonhuis. Zo ben je bij het kopen van een woonhuis zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, maar bij een appartement is dit vaak centraal geregeld via een Vereniging van Eigenaren (VvE). Maar waar moet je nu precies op letten bij het kopen van een appartement? In dit blog lees je er alles over.
Lees meer...
Isoleren: wat zijn de aandachtspunten voor jouw huis?
Geplaatst op: 15 oktober 2019
Verduurzamen begint met isoleren. Daarmee houd je de warmte in de woning. Maar welke isolatiemogelijkheden zijn er voor jouw woning? In dit blog geven we een aantal opties.
Lees meer...
Alles wat je moet weten over erfpacht
Geplaatst op: 9 oktober 2019
Als nieuwe huizenbezitter ben je niet automatisch ook eigenaar van de grond waar je koopwoning op staat. In een aantal gevallen krijg je bij de transactie het gebruiksrecht ervan. Dit wordt erfpacht genoemd.
Lees meer...
Dit moet je als huizenbezoeker wel en niet doen tijdens een open huis
Geplaatst op: 2 oktober 2019
De NVM Open Huizen Dag staat weer voor de deur en aankomende zaterdag 5 oktober is het zover. Voordat je de woningen die op je wensenlijstje staan binnenstapt is het wel handig om te weten wat tijdens een open huizen dag wenselijk is. Want wat zijn nu precies de ongeschreven regels als je bij iemand over de vloer komt? Wij geven 15 tips.
Lees meer...
Een mee- of tegenvallen? De energierekening in 2020
Geplaatst op: 25 september 2019
Huiseigenaren zijn jaarlijks steeds meer geld kwijt aan vaste lasten. Een groot deel van die lasten zijn de energiekosten. Maar hoe zit het met deze kosten in 2020? Is het een meevaller of valt het toch tegen? In dit blog lees je er alles over.
Lees meer...
5 Tips voor een opgeruimd huis bij verkoop
Geplaatst op: 19 september 2019
Een opgeruimd huis is bij de verkoop essentieel, maar een hele kale bedoeling is natuurlijk ook niet wat je wilt. Maar hoe creëer je een gezellige maar toch opgeruimde sfeer? In dit blog geven wij 5 handige tips!
Lees meer...
Dit zijn de interieurtrends voor de herfst en winter van 2019/2020
Geplaatst op: 11 september 2019
De zomer loopt langzaam op zijn einde en de herfst staat weer voor de deur! De gezellige dekentjes, berenvelletjes en kaarsen mogen weer uit de kast, want de herfst staat qua interieur toch wel een beetje gelijk aan gezelligheid. Maar naast de standaard accessoires zijn er voor deze herfst en winter nog veel meer interieurtrends! Benieuwd naar wat deze trends precies zijn? Lees dan snel verder!
Lees meer...
Deze documenten heb je nodig voor een hypotheekaanvraag
Geplaatst op: 5 september 2019
Het regelen van een hypotheek is waarschijnlijk niet het leukste klusje, maar om jouw droomwoning te kunnen bekostigen natuurlijk wel heel belangrijk! Misschien heb je een hypotheekadviseur die de zorg rondom de aanvraag uit handen neemt, maar je kunt de hypotheek natuurlijk ook zelf aanvragen. Feit blijft dat je hoe dan ook verschillende papieren nodig hebt om deze aanvraag te doen. Welke dan zijn lees je in dit blog.
Lees meer...
Kun je erfpacht fiscaal aftrekken: ja of nee?
Geplaatst op: 28 augustus 2019
Als je een eigen huis hebt heb je er misschien al mee te maken, maar ook als je een huis gaat kopen kan het voorkomen dat je een woning koopt die gebouwd is op grond waar erfpacht op rust. Maar wat is dit nu precies en is erfpacht fiscaal aftrekbaar? Wij geven in dit blog antwoord!
Lees meer...
Huis kopen? Houd rekening met extra kosten!
Geplaatst op: 20 augustus 2019
Een huis kopen is misschien wel de grootste uitgave en aankoop van je leven. Het is daarom belangrijk ook het financiële plaatje goed op een rijtje te hebben. Maar aan welke kosten moet je denken bij de aankoop van een huis? In dit blog lees je alles over kosten koper, belastingen, verzekeringen, een parkeerplaats en huiskosten.
Lees meer...
3 Aandachtspunten als ouder als je je kind wil helpen met het kopen van een huis
Geplaatst op: 13 augustus 2019
Het is je vast niet ontgaan dat het voor starters lastig is op de huizenmarkt. Wel is het vaak zo dat ouders overwaarde hebben op hun huis. Deze extra financiële ruimte kan je gebruiken om je kind te helpen bij het kopen van een huis. Maar waar moet je in dit geval op letten? In dit blog 3 aandachtspunten.
Lees meer...
De basis van de koopovereenkomst
Geplaatst op: 18 juli 2019
Heb je overeenstemming bereikt met de verkoper van jouw droomhuis? Mooi! De volgende stap is het opstellen van een koopovereenkomst, want een mondelinge overeenkomst tussen particulieren is niet rechtsgeldig. Maar wat staat er nu eigenlijk in zo’n koopovereenkomst? In dit blog lees je er alles over!
Lees meer...
5 Tips om je huis duurzamer in te richten!
Geplaatst op: 16 juli 2019
Duurzaamheid gaat een steeds belangrijkere rol spelen in onze maatschappij en dit is natuurlijk alleen maar goed! Soms blijft het alleen lastig om te bepalen waar te beginnen. Duurzamer wonen hoef je natuurlijk niet meteen groots aan te pakken, maar ook de kleine beetjes helpen! In dit blog 5 tips om je huis duurzamer in te richten.
Lees meer...
De sleutel is binnen, maar wat nu?
Geplaatst op: 15 juli 2019
De overdracht is geweest en je hebt de sleutel binnen, maar wat nu? De ene to-do lijst is nog niet afgewerkt of de volgende dient zich alweer aan. Een verhuizing kan stressvol zijn en soms lijkt het alsof er nooit een einde aan komt, maar echt, het komt goed! Om de verhuizing iets gemakkelijker te maken zetten wij alvast wat zaken voor je op een rijtje die je moet regelen als je je nieuwe huis betrekt.
Lees meer...
Vakantieperiode? Maak je huis inbraakproof!
Geplaatst op: 11 juli 2019
Alle voorbereidingen zijn getroffen voor een heerlijke vakantie, maar dan komt het besef: een leeg huis is dé perfecte kans voor inbrekers om toe te slaan. Om paniek te voorkomen en zorgeloos te kunnen genieten van de vakantie loop je met deze checklist je hele woning langs en maak je jouw huis zo goed als inbraakproof!
Lees meer...
Zo regel je een betaalbare verbouwing
Geplaatst op: 4 juli 2019
Een geweldige uitbouw, een dakterras, een nieuwe keuken of een inloopkast. Alleen haalbaar in je dromen? Natuurlijk niet! Met dit stappenplan regel je een betaalbare verbouwing zonder al te veel verrassingen achteraf!
Lees meer...
Zo verkort je de terugverdientijd van zonnepanelen
Geplaatst op: 27 juni 2019
Uit onderzoek blijkt dat veel mensen pas bereid zijn te investeren in zonnepanelen als de terugverdientijd tussen de 5 en 9 jaar ligt. Echter kun je door te salderen en dankzij BTW teruggave de terugverdientijd verkorten. In dit blog lees je er alles over!
Lees meer...
Het verschil tussen kosten koper en vrij op naam
Geplaatst op: 20 juni 2019
Je hebt de afkortingen van kosten koper (k.k.) en vrij op naam (v.o.n.) in je zoektocht naar een huis vast wel voorbij zien komen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil en wat houden deze termen precies in? In dit blog lees je er alles over!
Lees meer...
Zo pak je buiten schilderen aan!
Geplaatst op: 13 juni 2019
Het voorjaar is al even aangebroken en dit is eigenlijk een goed moment om het buitenschilderwerk van je woning te controleren en aan te pakken! Misschien huur je er iemand voor in, maar als je een beetje handig bent kun je natuurlijk ook zelf aan de slag! In dit blog lees je waar je op moet letten!
Lees meer...
Wat is het eigenwoningforfait?
Geplaatst op: 6 juni 2019
Als je een eigen woning hebt dan heb je er vast wel eens van gehoord en als je een eigen huis koopt dan krijg je er sowieso mee te maken: het eigenwoningforfait. Maar wat is dit eigenlijk? In dit blog leggen we je er alles over uit!
Lees meer...
Het energielabel: de labelklassen
Geplaatst op: 23 mei 2019
Om van een woning met label G naar eentje met energielabel A te gaan, moet je dus een behoorlijk aantal verbeteringen doorvoeren. De kosten hiervan verdien je op den duur terug door de lagere energierekeningen en een aantrekkelijkere woning voor mogelijke kopers. En je draagt natuurlijk bij aan minder uitstoot en een schonere toekomst.
Lees meer...
Zo vraag je een energielabel aan
Geplaatst op: 23 mei 2019
Op het moment dat je je woning verkoopt ben je sinds 2015 verplicht om een energielabel aan te leveren. Maar hoe vraag je zo’n label eigenlijk aan? In dit blog lees je de 6 stappen die je moet nemen om een energielabel aan te vragen!
Lees meer...
Recht op hypotheekrenteaftrek? Bewaar je bewijs!
Geplaatst op: 15 mei 2019
De regels van de Belastingdienst zijn soms lastig om wijs uit te worden. Als het gaat om hypotheekrenteaftrek is ‘wie stelt moet bewijzen’ bijvoorbeeld zo’n regel die wordt gehanteerd. Maar hoe lang moet je als huiseigenaar eigenlijk kunnen bewijzen dat betaalde rente aftrekbaar is? Je leest er alles over in dit blog.
Lees meer...
Huis verbouwen? Deze afspraken zet je in het contract!
Geplaatst op: 25 april 2019
Je hebt je nieuwe woning net overgedragen gekregen of gewoon grootse plannen om je huidige woning aan te pakken: tijd om te verbouwen! De aannemer is gevonden, nu nog de afspraken vastleggen in een contract. Maar waar moet je precies op letten? In dit blog geven we 7 tips voor het verbouwen van je woning.
Lees meer...
Checklist: maak je huis klaar voor de oplevering
Geplaatst op: 17 april 2019
Hoera, je woning is verkocht! De oplevering komt in zicht en je woning moet natuurlijk wel leeg zijn als je het oplevert. Maar wat moet je nog meer doen? Met deze handige checklist zorg je dat je je huis en alles eromheen netjes achterlaat voor de volgende bewoners. Wel zo fijn.
Lees meer...
Test de aardlekschakelaar!
Geplaatst op: 4 april 2019
Het aanbreken van de zomertijd is een mooie gelegenheid om te testen wat vele vergeten: de aardlekschakelaar! Inmiddels is het waarschijnlijk al gebeurt, maar als je toch alle klokken aan het verzetten bent, maak dan meteen een rondje langs de meterkast. En ja, dit kan nu natuurlijk alsnog!
Lees meer...
Zo voorkom je stress tijdens de Open Huizen Dag!
Geplaatst op: 28 maart 2019
Het is bijna zover, aankomende zaterdag 30 maart zetten verschillende woningen de deur open voor geïnteresseerden tijdens de NVM Open Huizen Dag. Wie weet ga jij ook wel wat huizen bezichtigen! Natuurlijk heel leuk, maar toch ook best spannend en vermoeiend. Een goede voorbereiding is dan ook belangrijk! Benieuwd wat jij kan doen om je optimaal voor te bereiden op deze dag? Lees dan snel verder!
Lees meer...
Deze 8 zaken wil je als koper liever niet meemaken
Geplaatst op: 21 maart 2019
Een huis kopen eindigt niet altijd in blijheid. Sommige kopers komen van een koude kermis thuis. In dit blog halen we acht scenario's aan die je als koper niet wil meemaken en leggen we uit hoe je ze voorkomt.
Lees meer...
Succesvol bieden bij een inschrijving
Geplaatst op: 14 maart 2019
Stel: je hebt jouw droomhuis bezichtigd, maar er zijn nog tig anderen geïnteresseerden. Dan is de kans groot dat je moet bieden via een inschrijving. In dit blog geven we je tips hoe je de meeste kans maakt zonder te veel risico te nemen!
Lees meer...
Dit zijn de belangrijkste ontbindende voorwaarden
Geplaatst op: 5 maart 2019
Dat ontbindende voorwaarden worden opgenomen bij een bod op een woning is eerder regel dan uitzondering. Deze voorwaarden maken namelijk duidelijk hoe een koper onder zijn bod of de koop uit kan. De afspraken zijn dus belangrijk, omdat ze een koper voor een financiële of bouwkundige strop behoeden. Nu is natuurlijk de vraag: welke ontbindende factoren zijn er eigenlijk? Je leest er alles over in dit blog.
Lees meer...
De 8 zaken waar die 6% aankoopkosten aan opgaan
Geplaatst op: 28 februari 2019
Als je een huis gaat kopen dan kun je tot maximaal 100% van de waarde van het huis lenen. Dat klinkt voldoende, maar dat is het niet. Je moet nog rekening houden met de ongeveer 6% bijkomende kosten. Dit bedrag moet je zelf kunnen betalen. Hoe zit dat precies?
Lees meer...
Deze vormen van bieden kom je sowieso tegen
Geplaatst op: 21 februari 2019
Je hebt je droomhuis gevonden en het blijkt binnen je budget te passen. Nu kun je gaan bieden. misschien wel de spannendste fase in de hele huizenzoektocht. Een bod doen op een huis lijkt misschien simpel – “hallo verkoper, dit wil ik voor je huis betalen, wat vind je ervan?” Maar zo eenvoudig is het meestal niet. Niet in de laatste plaats omdat bieden lang niet altijd hetzelfde gaat. Dit zijn de meest voorkomende vormen van bieden.
Lees meer...
Nieuw interieur? Zo pak je het aan!
Geplaatst op: 14 februari 2019
Misschien heb je net een huis gekocht of wellicht ben je gewoon helemaal toe aan een nieuwe en frisse look in je woning. Maar hoe pak je dit nu aan om een huis volledig from scratch in te richten óf om alles om te gooien? In dit blog lees je alles over hoe je dit aanpakt, inspiratie, jouw eigen stijl en budgettips.
Lees meer...
Alle ins en outs over het kopen van je eerste huis als starter
Geplaatst op: 7 februari 2019
Je bent afgestudeerd, aan je eerste baan begonnen en nu ben je op zoek naar een eigen huisje. Die dure huurwoning en studerende huisgenoot ben je immers een beetje zat. Maar lukt het wel om een hypotheek te krijgen met een starterssalaris? Makkelijk is het misschien niet, maar er zijn zat mogelijkheden.
Lees meer...
Tips: dit zijn de ongeschreven regels van het onderhandelen
Geplaatst op: 24 januari 2019
Ben jij zover dat je gaat onderhandelen over een woning? Dan kan het geen kwaad om de regels van dit spel in je achterhoofd te hebben! Misschien heb je wel een makelaar in de arm genomen om deze onderhandelingen voor je te doen, maar wat ins en outs kennen is nooit weg. Lees snel verder voor een paar handige tips!
Lees meer...
Energie en geld besparen door je hypotheek over te sluiten: dit levert het op
Geplaatst op: 16 januari 2019
De hypotheekrente staat nog steeds laag en de reclamespotjes van de voordeligste hypotheekaanbieders vliegen langs je oren. Nadenken of je je hypotheek wilt oversluiten is dus vanzelfsprekend. Je hypotheek oversluiten is trouwens prima te combineren met duurzame maatregelen. Zo spaar je naast geld misschien ook nog het milieu.
Lees meer...
Checklist: Maak je huis verkoop klaar
Geplaatst op: 10 januari 2019
Het is zover, je hebt besloten je woning te verkopen. Een spannende periode die aanbreekt en soms zie je door het bomen het bos niet meer, want waar moet je beginnen? Met deze checklist schep jij orde is de chaos en maak je je huis binnen no-time verkoop klaar.
Lees meer...
Kijk vooruit: waar zie je jezelf over een paar jaar?
Geplaatst op: 3 januari 2019
Een huis kopen doe je niet met de intentie er maar een jaar of 2 te wonen. Daarom is het goed om na te denken hoe je er over 5 of misschien wel 10 jaar (financieel) bijzit. Welke toekomstplannen heb je? Wil je voor jezelf beginnen of wil je graag gezinsuitbreiding? Natuurlijk zijn deze plannen nog geen garantie dat het ook daadwerkelijk zo gaat zijn, maar het geeft wel stof tot nadenken!
Lees meer...
Het verschil tussen een inboedel- en een opstalverzekering
Geplaatst op: 20 december 2018
Verzekeringen voor je woning zoals een opstal- en een inboedelverzekering heb je altijd nodig. Maar wat is nu precies het verschil en wat valt onder inboedel en wat onder opstal? Je wilt natuurlijk geen gaten laten vallen in de dekking of onnodige overlap hebben. Hoe het precies zit lees je in deze blog.
Lees meer...
Wetswijzigingen voor de vastgoedmarkt in 2019 op een rij
Geplaatst op: 19 december 2018
In 2019 vinden er weer verschillende wetswijzigingen plaats met betrekking tot de woningmarkt. In deze blog zetten we de belangrijkste wetswijzigingen voor de vastgoedmarkt op een rij. Lees je mee?
Lees meer...
Last minute tips voordat de bezichtigingen beginnen
Geplaatst op: 13 december 2018
Je huis staat te koop en de eerste bezichtigingen staan gepland. Maar wat nu? Grote kans dat jij gewoon nog ‘leeft’ in de woning en je hebt natuurlijk niet altijd tijd om uitgebreid schoon te maken voor iedere bezichtiging. Toch is het wel fijn als je huis op orde is voordat er kijkers komen. Met deze last minute tips loop jij snel je huis door zonder uren te poetsen en ziet je woning er toch weer spik en span uit!
Lees meer...
Checklist: Zo voldoe je aan je onderzoeksplicht
Geplaatst op: 13 december 2018
Bij elke koop kunnen er verborgen gebreken om de hoek komen kijken. Bij ontdekking hiervan is altijd de vraag of de verkoper niet heeft voldaan aan zijn mededelingsplicht of dat de koper zijn onderzoeksplicht niet heeft waargemaakt. Dit laatste wil je natuurlijk voorkomen en dat kan met onderstaande checklist!
Lees meer...
Dit is het verschil tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde
Geplaatst op: 29 november 2018
Ben je van plan om een bod uit te brengen op een woning? Dan is het goed om te weten wat de waarde van een woning is. Tussen de marktwaarde en de WOZ-waarde zit echter vaak een verschil. Wat het verschil precies is lees je in deze blog!
Lees meer...
Zo stel je een onderhoudsplan op voor jouw huis
Geplaatst op: 1 november 2018
Heb je net een eigen huis gekocht? Dan ga je misschien wel wat dingen verbouwen of wat achterstallig onderhoud verrichten. Ben je al trotse huiseigenaar? Grote kans dat er soms wat onderhoud aan de woning blijft liggen. Dan is het verstandig om precies in kaart te brengen welk onderhoud er de komende jaren moet gebeuren. Maar hoe stel je zo’n plan nu op en wat moet er allemaal in komen te staan? Lees snel verder!
Lees meer...
Het biedingsproces: hoe gaat dat precies in zijn werk?
Geplaatst op: 16 oktober 2018
Een bod uitbrengen op een huis is niet zomaar iets. Het is ontzettend spannend en stiekem komen er ook best wat emoties bij kijken. Het gaat immers om een hele grote uitgave! Maar hoe gaat het proces van een eerste bod uitbrengen tot het daadwerkelijk kopen van een woning nu in zijn werk? Lees er alles over in deze blog!
Lees meer...
De ins en outs over een bouwkundige keuring
Geplaatst op: 27 september 2018
Ben je van plan om een huis te kopen en wil je meer zekerheid over de bouwkundige staat van je toekomstige woning? Dan is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten verrichten voordat het koopcontract definitief wordt ondertekend. Zo kom je erachter welke gebreken een woning heeft en wat het mogelijk gaat kosten om dit te herstellen.
Lees meer...
Woonwensen: waar moet jouw droomhuis nu écht aan voldoen?
Geplaatst op: 13 september 2018
Woonwensen, we hebben ze allemaal. De een gaat het liefst voor een vrijstaande woning en de ander wordt laaiend enthousiast van een appartement midden in de stad. Misschien heb je wel plannen om te gaan verhuizen of is de zoektocht naar jouw droompaleis al gestart. Dan is het goed om jezelf af te vragen waar jouw nieuwe stulpje aan moet voldoen. Waarom? Om te voorkomen dat je jezelf laat verleiden door die geweldige keuken en die veel te grote badkamer met ligbad. Kijk je mee?
Lees meer...
11 dingen waar onze taxateur op let bij de waardebepaling
Geplaatst op: 16 augustus 2018
Je hebt een koophuis op het oog. Genoeg ruimte, leuke buurt en prima bereikbaar. Om een hypotheek af te kunnen sluiten, moet je de woning nog wel laten taxeren. Dat doet een taxateur. Waar let hij of zij eigenlijk op bij het bepalen van de waarde van je – hopelijk – toekomstige woning?
Lees meer...
Samen een huis kopen. Hoe regel je dat?
Geplaatst op: 7 augustus 2018
Zijn jij en je partner klaar voor de volgende stap in jullie relatie: samen een huis kopen? Dat is een bijzonder moment en natuurlijk ook erg spannend. Want hoe regel je dat allemaal en waar moet je op letten? We zetten het voor je op een rijtje.
Lees meer...
Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
Geplaatst op: 20 juli 2018
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot 265.000 euro (in 2018). Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je veilig. Als je je huis voor minder verkoopt dan nodig is om je hypotheek af te lossen, dan kan de NHG je deze restschuld kwijtschelden.
Lees meer...
TIPS ALS JE NET EEN HUIS GEKOCHT HEBT
Geplaatst op: 26 juni 2018
Vanaf het kopen van een huis tot de overdracht bij de notaris zitten of misschien zelfs wel maanden. Voor je het weet is het zover. De hypotheek moet geregeld worden maar ook een aantal zaken waar je misschien niet bij stil staat. Een energiecontract moet nog afgesloten worden en een verzekering voor het nieuwe huis. Ook je inboedel moet verzekerd worden.
Lees meer...
Wat is de rol van een notaris bij het kopen van een woning?
Geplaatst op: 12 juni 2018
Zoals je vast al weet, is het verplicht om een notaris in te schakelen als je een woning koopt. Een notaris is namelijk als enige bevoegd om een hypotheekakte en leveringsakte op te maken. Hiervoor moet je notariskosten betalen, die afhankelijk zijn van de hoogte van je hypotheek.
 
Lees meer...
Starters zijn negatief over hun kansen op de huizenmarkt
Geplaatst op: 29 mei 2018
Door de lage hypotheekrente is het een goed moment om een huis te kopen, maar starters zijn negatief over hun kansen. Waar komt dat door?
 
Lees meer...
Monumentaal wonen
Geplaatst op: 15 mei 2018
Overweeg je de aanschaf van een monument? Dan doe je er goed aan om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Wonen in een monument is bijzonder, uniek en uitdagend en kent onder bepaalde omstandigheden financiële en fiscale voordelen. Tegelijkertijd wordt er best veel van jou verwacht, als eigenaar en bewoner van een monumentaal pand. We zullen een aantal voor- en nadelen voor je op een rijtje zetten.
Lees meer...
Jongeren vaak bereid groot deel van inkomen uit te geven aan wonen
Geplaatst op: 1 mei 2018
Bijna 30 % van de Nederlanders is bereid om meer dan 40 % van zijn netto inkomen uit te geven aan de kosten van wonen. Dat blijkt uit een enquête van Kantar TNS en Rabobank onder ruim 1.400 mensen. Woonlasten hoger dan 40 % van het inkomen kunnen riskant zijn, omdat ze andere noodzakelijke uitgaven kunnen verdringen.
Lees meer...
Verkoper aansprakelijk stellen voor verborgen gebreken
Geplaatst op: 17 april 2018
Het is de nachtmerrie van huizenkopers. Je hebt een huis gekocht en je stuit op verborgen gebreken. Hoe pak je dat aan?
Lees meer...
Verschil tussen de WOZ-waarde en de verkoopwaarde
Geplaatst op: 3 april 2018
De gemeente stelt de WOZ-waarde vast, maar dit is niet de marktwaarde! Het zegt alleen al genoeg dat de WOZ-waarde op afstand wordt vastgesteld.
Lees meer...
Geen recht op een sociale huurwoning en niet kunnen kopen!
Geplaatst op: 3 april 2018
De NOS heeft samen met een aantal regionale omroepen onderzocht hoe groot het probleem is van Nederlanders die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en ook niet kunnen kopen. Zij zoeken dus naar een huurwoning in de vrije sector. Ze zoeken naar een huurwoning tussen € 700,- en € 950,- per maand, maar zijn vaak duurder uit. Er is een tekort aan zogenaamde midden huurwoningen.
Lees meer...
Wat is de Wwft
Geplaatst op: 20 maart 2018
De Wwft staat voor de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering.
Lees meer...
Wanneer schakel je een aankoopmakelaar in?
Geplaatst op: 6 maart 2018
Bij het kopen van een huis krijg je te maken met de makelaar van de verkoper. Maar waarom is het nu zo verstandig om je eigen aankoopmakelaar mee te nemen?
 
Lees meer...
Voorbehoud voor een bouwkundige keuring is de standaard
Geplaatst op: 9 februari 2018
In de modelkoopovereenkomst voor koophuizen is iets gewijzigd vanaf 1 februari. Er zit nu standaard een voorbehoud in gericht op de bouwkundige keuring.
Lees meer...
Huis kopen voor starters is onnodig lastig
Geplaatst op: 6 februari 2018
Starters op de huizenmarkt hebben het lastig. Ze kunnen voor een hele hoge huurprijs een woning huren, maar het lukt niet om een starterswoning te kopen. Dat is natuurlijk scheef!
Lees meer...
Nieuwe spaarregels VvE's
Geplaatst op: 20 februari 2018
Vanaf januari 2018 is het voor VvE's verplicht om 0,5% van de herbouwwaarde te reserveren. De Eerste Kamer stemde 23 mei in met het wetsvoorstel. Ongeveer de helft van de VvE’s spaart te weinig. Dat kan leiden tot achterstallig onderhoud. De overheid wil daarom dat elke VvE een verplichte minimale reservering per jaar doet voor het onderhoud van het gebouw, dit gaat in per januari 2018.
Lees meer...
Daling in aantal woningtransacties!
Geplaatst op: 11 januari 2018
Het 4e kwartaal van 2017 in Nederland liet voor het eerst in jaren weer een daling in het aantal verkochte woningen door NVM-makelaars zien. Zij verkochten het afgelopen kwartaal in vergelijking met een jaar eerder bijna 6% woningen minder. Het zijn vooral de appartementen (-13,5%) die minder verkocht worden. Van de andere woningtypen zijn er 2 à 3% minder verkocht. In de totale bestaande koopwoningmarkt zijn er naar schatting zo’n 61.000 woningen verkocht in het 4e kwartaal 2017. Daalde in 2016 in het 4e kwartaal slechts in 4 NVM-regio’s het aantal transacties in vergelijking met het jaar ervoor, in het afgelopen kwartaal daalden de woningverkopen door NVM-makelaars in vergelijking met een jaar eerder in liefst 52 van de 76 regio’s. Over het totale jaar 2017 verkochten NVM-makelaars ruim 166.000 bestaande koopwoningen. Dat zijn er ruim 1.000 meer dan een jaar eerder. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het dan om 234.000 verkochte bestaande koopwoningen.
Lees meer...
Blijven de huizenprijzen nog drie jaar stijgen?
Geplaatst op: 23 januari 2018
Volgens internationale kredietbeoordelaar Moody’s blijven de huizenprijzen de komende 3 jaar nog stijgen. Dit komt onder andere door de bevolkingsdichtheid. Hoe pakt dit uit?
Lees meer...
Subsidieregeling verwijderen asbest daken  
Geplaatst op: 9 januari 2018
Met ingang van 2024 mogen particulieren en bedrijven geen asbest daken meer bezitten. Deze maatregel van de overheid, moet problemen met de gezondheid door asbest voorkomen. Wie na 2024 toch nog een asbest dak heeft, kan door de gemeente met een dwangsom (boete) worden gedwongen om het asbest alsnog te verwijderen. Bij het kopen van een nieuwe woning is het dus belangrijk om extra alert te zijn op het gebruik van asbest in daken.
Lees meer...
Wetswijziging- Vereniging van Eigenaars
Geplaatst op: 13 december 2017
Welke wetswijzigingen vinden er plaats in 2018 met betrekking tot de woningmarkt? Wij zetten een aantal wijzigingen voor u op een rij!
Lees meer...
Wetswijziging- Hypotheek en financiering
Geplaatst op: 13 december 2017
Welke wetswijzigingen vinden er plaats in 2018 met betrekking tot de woningmarkt? Wij zetten een aantal wijzigingen voor u op een rij!
Lees meer...
Plan van aanpak voor het kopen van een huis
Geplaatst op: 27 december 2017
De beslissing is gevallen, je gaat een (ander) huis kopen. Hoe nu verder? Waar begin je en hoe kom je aan het ideale huis?
Lees meer...
Voordelen en nadelen van een nieuwbouwhuis
Geplaatst op: 12 december 2017
Het kopen van een nieuwbouwhuis heeft voordelen, maar heeft ook zeker nadelen. De kosten kunnen bijvoorbeeld hoger uitvallen dan in eerste instantie gedacht. Waar moet je rekening mee houden?
Lees meer...
Huis verbouwen – Wat zijn de slimste investeringen?
Geplaatst op: 28 november 2017
Je huis verbouwen doe je in de eerste plaats voor je eigen wooncomfort. Maar het kan ook slim zijn voor de waarde van het huis.
Lees meer...
Wat zijn de gevolgen van het niet betalen van de hypotheeklasten?
Geplaatst op: 14 november 2017
Er kan door omstandigheden een betalingsachterstand ontstaan bij de hypotheekbank. Wat zijn de gevolgen en wat kun je in dat geval het beste doen?
Lees meer...
Jouw huis verhuren – Hoe vlieg je zoiets aan?
Geplaatst op: 7 november 2017
Een leegstaand huis verhuren mag, maar dat gaat niet zonder regels. Je mag niet zomaar huurders in jouw huis zetten. Wat zijn de eisen en voorwaarden?
Lees meer...
Krapte op huizenmarkt in grote steden is goed voor dorpen
Geplaatst op: 31 oktober 2017
In veel Nederlandse steden is er een groot tekort aan betaalbare koophuizen. De omliggende dorpen zijn vaak een goed alternatief. Maar wil je dat?
 
Lees meer...
Welke kleur past in mijn huis?
Geplaatst op: 24 oktober 2017
Iedereen heeft zo zijn eigen favoriete kleur. Onbewust hebben kleuren een bepaalde invloed op je gevoel of op de manier waarop je denkt. Soms is het handig om een bepaalde kleur juist wel of niet te gebruiken in een ruimte.
Lees meer...
Veel huiseigenaren denken dat de huizenprijzen niet weer dalen
Geplaatst op: 17 oktober 2017
Nu de huizenmarkt groeit worden huiseigenaren steeds optimistischer over de huizenprijzen. Eén op de elf verwacht zelfs dat de huizenprijzen nooit meer dalen.
Lees meer...
Wilsbekwaam en handelingsbekwaam
Geplaatst op: 13 oktober 2017
Iemand die zelfstandig beslissingen kan nemen, noemen we wilsbekwaam. Bij iedere rechtshandeling, dus ook het kopen of verkopen van een huis, moet u in staat zijn om zelf beslissingen te kunnen nemen en de gevolgen van die beslissingen te kunnen inzien. Wanneer er wordt getwijfeld aan de wilsbekwaamheid van bijvoorbeeld de verkoper van een woning kan er een onafhankelijke arts worden ingeschakeld om dit te toetsen. Er wordt dan een verklaring opgemaakt waarin blijkt of iemand wilsbekwaam is.
Lees meer...
Wat is het effect van een groen energielabel op de verkoopprijs?
Geplaatst op: 10 oktober 2017
Huizen met een groen energielabel leveren in de verkoop meer op en verkopen sneller. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Tilburg zijn de verschillen groot.
Lees meer...
De ontvangstbevestiging, hoe werkt dat nou precies?
Geplaatst op: 6 oktober 2017
Jullie zitten klaar om de koopovereenkomst te ondertekenen. Bij de notaris, of bij de aankopend of verkopend makelaar.
De hele koopovereenkomst is getekend, alle parafen en handtekeningen (van zowel koper als verkoper) zijn gezet en de plaats en datum is ook ingevuld. Dan zit er nog een laatste pagina achter de koopovereenkomst: de ontvangstbevestiging.
Lees meer...
Laat stress je niet beïnvloeden bij het kopen of verkopen van een huis
Geplaatst op: 3 oktober 2017
Het kopen en verkopen van een huis geeft stress. Door stress kun je verkeerde beslissingen nemen.
 
Lees meer...
Wanneer is een koopovereenkomst bindend?
Geplaatst op: 29 september 2017
Een mondelinge overeenkomst is ook een overeenkomst. Bij het kopen en verkopen van een huis gelden er afwijkende eisen aan een overeenkomst tot koop en verkoop. In ons rechtssysteem is een mondelinge koopovereenkomst een rechtsgeldige verbintenis. De verkoper bereikt overeenstemming met de koper. Ze hoeven dit niet op schrift te zetten, want de overeenstemming is bereikt. De partijen kunnen elkaar houden aan hetgeen is afgesproken. In het geval één van de partijen zijn toezegging niet nakomt, is het vaak lastig om aan te tonen dat er afspraken gemaakt zijn, maar de mondelinge overeenkomst is wel rechtsgeldig. Bij het kopen en verkopen van een huis gelden er echter andere eisen.
Lees meer...