Slim investeren in je woning: welke verbeteringen zijn het meest rendabel?

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je woning, komen er tal van vragen naar boven: ‘Moet ik verhuizen of verbouwen? Welke investeringen zijn het meest rendabel? ‘Hoe zit het met energiebesparende voorzieningen?’ en nog veel meer. In dit blog gaan we dieper in op slim investeren in je woning en welke investeringen écht lonen.

Verhuizen of verbouwen?

Een van de eerste stappen bij het upgraden van je woning is het bepalen of je moet verhuizen of verbouwen. Het antwoord hangt af van verschillende factoren, waaronder je budget, persoonlijke behoeften en de huidige staat van je woning.

Als je verhuist naar een nieuwe koopwoning, betaal je notariskosten, makelaarscommissies en verhuis- en renovatiekosten. Verbouwen kan financieel aantrekkelijker zijn als je al een woning hebt en je deze wilt aanpassen aan je veranderende behoeften. Maar, welke verbouwingen zijn dan het meest rendabel?

Energiebesparende voorzieningen

Investeren in energiebesparende voorzieningen wordt steeds populairder, en terecht. Het directe voordeel hiervan is een verlaging van je energierekening en een aanzienlijke verbetering van je wooncomfort. Neem bijvoorbeeld goed geïsoleerde ramen: ze zorgen voor een constante temperatuur in huis en dus voor minder kou in de winter en minder warmte in de zomer. Bovendien zijn er vaak subsidies en rentekortingen beschikbaar bij diverse hypotheekverstrekkers als je woning een energielabel A of beter heeft.

Dit soort investeringen bestaan onder andere ​​uit de installatie van zonnepanelen, dubbele beglazing of verbeterde isolatie. Het rendement op deze investeringen komt niet alleen tot uiting in lagere energiekosten, maar ook in de waarde van je woning. Een woning met een hoger energielabel, is aantrekkelijker voor toekomstige kopers én laat je woning in waarde stijgen.

Keuken en sanitair

Keukens en badkamers zijn belangrijke ruimtes in je woning, maar ze zijn ook erg smaakgevoelig. Over het algemeen leiden de investeringen in deze ruimtes niet tot een aanzienlijke waardevermeerdering vergeleken met de investering zelf. Ga maar eens na: een nieuwe badkamer van €25.000 gaat geen €15.000 meer opleveren, in vergelijking met een badkamer van €10.000. Als je je keuken en sanitair wilt upgraden, doe dit dan vooral voor je eigen comfort en woongenot.

Een uitzondering is een eventuele tweede badkamer bij een woning met minimaal vier slaapkamers. Dit kan de waarde van je woning verhogen en is het overwegen waard als je de ruimte hebt.

Het vergroten van de woonoppervlakte

Het vergroten van het woonoppervlak is een investering die meestal waardevermeerderend is. Denk aan een uitbouw, dakkapel of dakopbouw. Ook het ombouwen van een externe bergruimte, zoals een tuinhuis tot kantoor of atelier, kan de waarde van je woning verhogen.

Bij het vergroten van het woonoppervlak is het belangrijk om de juiste verhouding tussen buitenruimte en woonoppervlak te behouden. De prijs per vierkante meter voor het bijbouwen of opbouwen is vaak aanzienlijk lager dan de gemiddelde koopsom per vierkante meter voor een bestaande woning.

Een inspirerende casus

Laten we het eens hebben over een inspirerend voorbeeld van slim investeren in je woning. De eigenaren van deze woning lieten de woning uitbouwen én opbouwen. De woning ging van slechts 76 vierkante meter naar maar liefst 107 vierkante meter. Het resultaat? Een transformatie die niet alleen het wooncomfort, maar ook de financiële waarde van de woning aanzienlijk heeft veranderd.

Vóór de verbouwing werd deze woning beoordeeld met energielabel F, wat vaak betekent dat er veel energieverspilling is, maar ná de investeringen in energiebesparende voorzieningen en verbouwingen maakte de woning een opmerkelijke stijging naar energielabel A+.

Wat dit verhaal echt indrukwekkend maakt, is de financiële impact. De woning werd oorspronkelijk gekocht voor € 263.000 in 2018. In slechts 6 jaar tijd, in 2024, was de waarde van de woning gestegen tot een opmerkelijke € 625.000. Dit is een aanzienlijke winst die niet alleen de eigenaar veel plezier heeft gebracht, maar ook laat zien hoe investeringen in jouw woning je financiële toekomst positief kunnen beïnvloeden.

De juiste keuze voor jou

Bovenstaande mogelijkheden zijn voor iedereen verschillend en afhankelijk van je persoonlijke doelen. Als jij je woning ziet als een investeringsobject, maak je andere keuzes dan wanneer je woning vooral als een fijne en comfortabele plek voorkomt. Als je twijfelt over welke het beste bij jou en jouw woning past, overweeg dan om een ​​professional te raadplegen voor een logisch advies op basis van jouw wensen. Bekijk bijvoorbeeld hier wat onze makelaars en partners voor je kunnen doen.

Investeringen in je woning kunnen niet alleen je levenskwaliteit verbeteren, maar ook een slimme financiële zet zijn. Kies verstandig en zorg ervoor dat je investeringen op de lange termijn renderen, of je nu voor besparing, extra ruimte of meer comfort in je eigen woning gaat. Behoefte aan advies? Vraag hier een vrijblijvend gesprek aan met een van onze makelaars.