Een ouderwetse meterkast; gevaarlijk?

Er zijn nog vele woningen in Nederland met een verouderde meterkast. De ouderwetse stoppenkast met de oude zekeringen worden veelal ingeruild voor een moderne stoppenkast met automatische zekeringen. Mocht dit niet gebeuren dan is de kans aanwezig dat de energietransitie vertraging op zal lopen.

Wanneer huishoudens kiezen voor zonnepanelen, warmtepomp, oplaadpunt voor de elektrische auto, etc., is de ouderwetse stoppenkast niet meer toereikend. Denk hierbij ook aan de ‘thuisbatterij’ deze is niet te gebruiken in combinatie met zo’n traditionele stoppenkast. Ze kunnen tevens brandgevaarlijk zijn.

De stoppenkasten met de ‘witte stoppen’ zijn van vóór 1990. Door toename van duurzame energiebronnen en elektrische oplaadpunten in woningen is de oude bedrading niet meer geschikt.  Door overbelasting ontstaat er oververhitting wat kan leiden tot gevaarlijke situaties van stroomuitval tot brand.

Als eigenaar is het belangrijk om je goed te laten adviseren als er gekozen wordt voor duurzame energieopwekkers. Een erkend installateur kan vaststellen of een nieuwe stoppenkast vereist is of niet. Een moderne groepenkast is geschikt voor apparaten die stroom opwekken, opslaan en terug leveren aan het elektriciteitsnet.

Het verwijderen van een oude stoppenkast kan niet zomaar verdwijnen in een container. Er zijn vaak nog waardevolle onderdelen te herbruiken zoals koper of kunststof. Een erkende installateur zorgt voor het verantwoord afvoeren van alle materialen waardoor de waardevolle materialen een tweede leven kunnen krijgen.