Hybride warmtepomp de standaard vanaf 2026

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dit kan een hybride warmtepomp zijn, maar ook een alternatief zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet. Bij de vervanging van een cv-installatie moet je in ieder geval overstappen op een duurzamer alternatief.

Normering

Op dit moment bereidt het kabinet de normering voor zodat deze in 2026 in kan gaan. Voor woningen die niet geschikt zijn is er een uitzonderingsmogelijkheid. Om deze duurzame ontwikkelingen te ondersteunen biedt het kabinet een subsidieregeling die vanaf dit jaar is verhoogd naar gemiddeld 30%.

Verwarmen zonder aardgas

Langzaamaan stappen al steeds meer huishoudens over op een aardgasvrij warmteapparaat, zoals een warmtepomp of duurzaam warmtenet. Dit is deels vrijwillig, maar deels ook te wijten aan het feit dat nieuwbouwwoningen steeds vaker vanaf de bouw al aardgasvrij zijn. Bij bestaande bouw zien we dat de cv-ketel nog wel duidelijk de overhand heeft.

Best of both worlds

Zeker de zogenoemde hybride warmtepompen kunnen een grote rol spelen binnen het verduurzamen van woningen. Een hybride warmtepomp biedt je eigenlijk het beste van twee werelden. In principe verwarmt een hybride warmtepomp je woning door middel van elektriciteit. Echter kan het zijn dat het in de winter te koud wordt om je woning puur middels stroom op temperatuur te houden. Op dat moment, als de warmtepomp het niet meer aankan, springt je cv-ketel bij. De hybride warmtepomp is dus een combinatie van een (kleine) warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel alleen verwarmt als het écht niet anders kan, levert dit een flinke CO2-winst op.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp, de plannen van het kabinet of heb je nog andere vragen bekijk dan hier het artikel van de Rijksoverheid.