Stijgt je energierekening in 2021?

Eerder deze week heeft het kabinet de belastingtarieven voor 2021 bekendgemaakt. In dit blog lees je wat de plannen betekenen voor je energierekening.

De gemiddelde energierekening bestaat voor bijna de helft uit belastingen. Via de energierekening draag je energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw af. Stijgen deze belastingen? Dan stijgt je energierekening als je energieverbruik hetzelfde blijft.

Stijging energiebelasting op gas
De energiebelasting wordt steeds meer gebruikt als instrument om duurzamer energieverbruik te stimuleren. Dit heeft tot gevolg dat in 2021 voor een gemiddeld huishouden de energiebelasting op gas stijgt met bijna €26,- (4,7 %) en op elektriciteit daalt met €13,- (3,5 %). De energiebelasting op gas wordt de komende jaren steeds hoger. Ook wel de ‘energiebelastingschuif’ genoemd. Met deze maatregel wil het kabinet het gasverbruik onder huishoudens verder terugdringen. Dit betekent in de toekomst een hogere energierekening voor huishoudens met een gelijkblijvend hoog gasverbruik.

Ieder huishouden krijgt een korting op de energiebelasting. De zogeheten ‘vermindering energiebelasting’. Dat is een vast bedrag per jaar en stijgt in 2021 met €31,- tot €559,-. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op je energierekening. 

Stijging Opslag Duurzame Energie
In 2021 stijgt de Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en elektriciteit met bijna 10 %. Een gemiddeld huishouden gaat €23,- meer betalen aan Opslag Duurzame Energie. Deze opslag is een maatregel om de investering in duurzame energiemaatregelen te stimuleren. Omdat er jaarlijks meer uit de subsidiepot betaald moet worden, zullen ook deze heffingen in de toekomst verder stijgen. 

Wat betekent dit voor je energierekening?
Voor een gemiddeld huishouden zal de energierekening door de belastingmaatregelen in 2021 niet sterk stijgen. Maar het gemiddelde energieverbruik hoeft niet overeen te komen met jouw specifieke situatie. Heb je bijvoorbeeld een hoger gasverbruik dan het gemiddelde van 1.370 m3 dan stijgt je energierekening harder dan gemiddeld.

Bron: Vereniging Eigen Huis