Verandering op de woningmarkt

Wat gebeurt er op de huizenmarkt?

De afgelopen jaren was de woningmarkt oververhit. Overbieden was de norm. Dat lijkt te veranderen. Maar wat zien wij nu precies gebeuren? Moet je je als verkoper zorgen maken? Wij denken van niet maar moet wel de vinger aan de pols houden. Er gebeurt wel wat! We doen regelmatig even een rondje langs de velden om te peilen wat in de buurt gebeurt, bij makelaars en hypotheekverstrekkers. We nemen je even mee in onze bevindingen van de afgelopen weken!

Minder overbieden

Vorig jaar verkochten wij een huis ruim één ton boven de vraagprijs. Eén ton. Niet gelogen. Overbieden was eigenlijk de standaard.

Dat was natuurlijk gekkenwerk, want hoe moest je dan als koper (en makelaar) nog een realistische inschatting maken van wat je moest bieden? Op dit moment zien we hier in de omgeving dat huizen niet meer boven de vraagprijs weggaan. En niet meer zulke exorbitante bedragen wordt geboden. Dat maakt het makkelijker om vooraf goed in te schatten wat je huis gaat opleveren.

De oorzaak? Waarschijnlijk heeft het vooral te maken met de gestegen rentes. Daardoor is er minder financiële ruimte voor kopers om te overbieden.

Minder bezichtigingen

Er zijn minder bezichtigingen per woning. Waar er eerder gemakkelijk 40 aanvragen voor een bezichtiging binnenkwamen voor een woning, zit dat nu eerder rond de 10. Fijn, vinden we. Dit zorgt ervoor dat we weer meer tijd hebben om persoonlijke aandacht te geven aan iedereen die komt kijken. En even een lekkere dooddoener: ‘je hebt er maar eentje nodig’. Maar het is wel waar.

Langer te koop

In de actuele woningmarkt cijfers is te zien dat huizen in de regio Den Haag, Zoetermeer en Leiden vorig kwartaal gemiddeld 22 dagen te koop stonden. In het eerste kwartaal 2023 was dit al 55 dagen. Die ene koper komt wel, het duurt alleen gemiddeld iets langer. Kopers zijn iets meer afwachtend, laten zich niet meer gek maken, hebben meer keus maar ook omdat ze door de rentestijgingen soms wat langer de tijd nodig hebben om uit te zoeken wat er financieel mogelijk is. Aan kopers adviseren we ook om eerst even te bellen met de adviseur of het bedrag dat je wil bieden nog steeds haalbaar is. 

Tip

We zien dat huizen die goed zijn afgewerkt en goed geïsoleerd zijn nu meer kijkers trekt en makkelijker verkocht worden. Pak dus even het schilderwerk aan, of overweeg verkoopstyling om jouw huis aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers!

Meer aandacht voor het energielabel

Sinds de gestegen energieprijzen zien wij dat er steeds meer gevraagd wordt naar het energielabel. Logisch natuurlijk, want inmiddels zijn voor sommige mensen de energielasten nog hoger dan de maandlasten van hun hypotheek. Heb je verkoopplannen? Dan kan het slim zijn om vooraf te investeren in energiebesparende maatregelen. Hier zijn goede subsidies voor en het kan veel invloed hebben op de verkoopprijs. Op funda kan nu ook worden geselecteerd op energielabel.

Gaan de huizenprijzen dan dalen?

Afgelopen week verscheen een artikel in het AD dat er een daling van 6% tot 8% verwacht wordt in 2023. En dat er 3% minder huizen verkocht gaan worden. Dat is minimaal. Het voordeel voor de woningmarkt is dat er geen hogere werkloosheid wordt verwacht. En zo lang mensen een baan hebben, kunnen ze ook huizen blijven kopen. Er wordt ook nog steeds veel thuis gewerkt: wel zo lekker als je dan een een fijne plek hebt. Dus daar hebben mensen dan ook geld voor over. Dus voorlopig hoef je je bij de verkoop van je huis nog geen zorgen te maken.